Hur fungerar fiberlaser?

I dagens snabbt föränderliga industriella värld är innovation och teknologisk framsteg av största vikt. Fiberlaser, med sin avancerade teknik och mångsidighet, står i centrum för denna utveckling. Här på Saluco, är vi stolta över att vara i framkanten av denna revolution, erbjudandes högkvalitativa fiberlasermaskiner som förändrar sättet vi bearbetar material på. 

Tekniken bakom processen

Fiberlaser är en bara en av det olika sätt att skära med laser i materialbearbetning. Denna typ av laser använder en kärna av glasfiber för att förstärka ljuset, vilket skapar en kraftfull och fokuserad laserstråle. Denna process börjar med skapandet av laserljus i en låg effektnivå, som sedan passerar genom fiberkärnan innehållande sällsynta jordartsmetaller som erbium eller ytterbium. Dessa metaller förstärker ljuset genom en process som kallas för stimulerad emission. 

Den resulterande laserstrålen är exceptionellt fokuserad och kraftfull. Tack vare dess höga effektivitet, omvandlar fiberlaser en betydande del av den elektriska energin till laserljus, vilket resulterar i lägre driftkostnader jämfört med andra typer av laser. Fiberlaserns förmåga att producera extremt fina och precisa skär gör den idealisk för en rad olika industriella tillämpningar. Här är en djupare inblick i hur fiberlaser fungerar, särskilt med fokus på laserskärning: 


Generering av laserljus: Fiberlaserns kärna, bestående av en glasfiber, är dopad med sällsynta jordartsmetaller såsom erbium eller ytterbium. När elektrisk energi tillförs denna fiber, exciteras de dopade metalljonerna, vilket leder till utsläpp av fotoner – små ljuspartiklar. 

Stimulerad emission: Det unika med fiberlaser är processen med stimulerad emission. När exciterade metalljoner återgår till sin grundnivå, avger de fotoner. Dessa fotoner stimulerar sedan andra exciterade joner att avge fler fotoner av samma våglängd och fas. Resultatet är en kaskad av koherent ljus som förstärks inom fibern. 

Skapandet av laserstrålen: Eftersom alla fotoner har samma våglängd och rör sig i samma riktning, skapas en mycket fokuserad och kraftfull laserstråle. Denna stråle kan sedan riktas och kontrolleras för att utföra precisionsbearbetning av material. 

Skärprocessen: När den kraftfulla laserstrålen fokuseras på ett material, upphettas materialet så pass mycket att det antingen smälter, förångas, eller genomgår en kemisk förändring (i vissa plastmaterial). I fiberlaserskärning används ofta en assistgas, såsom syre eller kväve, för att hjälpa till att blåsa bort det smälta materialet och skapa en ren skäryta. 

En annan nyckelfaktor som skiljer fiberlaser från andra lasertyper är dess långa livslängd och hållbarhet. Med färre rörliga delar och en robust konstruktion, kräver fiberlaser mindre underhåll, vilket ytterligare minskar driftkostnaderna. Dessa egenskaper gör fiberlaser till en kostnadseffektiv och pålitlig lösning för industrin. 

Material som bäst skärs med fiberlaser 

Fiberlasertekniken är särskilt effektiv för bearbetning av olika materialtyper. På grund av dess höga precision och effektivitet är fiberlaser särskilt lämplig för skärning av tunna material och material med komplexa konturer. Några av de material som fiberlaser hanterar bäst inkluderar: 

  • Metaller: Tack vare dess höga precision och effektivitet, är fiberlaser idealisk för att skära olika typer av metaller, från stål till aluminium och koppar. 
  • Plast och kompositmaterial: Fiberlaser kan också användas för att skära icke-metalliska material som plast och komposit, vilket gör den till ett mångsidigt verktyg för en rad olika industriella applikationer. 

Användningsområden och branscher 

Fiberlasermaskinernas mångsidighet gör dem till en oumbärlig del av många industrier. Deras förmåga att hantera en mängd olika material och komplexa skäruppgifter gör dem till en värdefull resurs. Några av de främsta användningsområdena och branscherna inkluderar: 

  • Tillverkningsindustrin: Fiberlasermaskiner är avgörande för tillverkning av komplexa delar inom elektronik, biltillbehör och möbler. 
  • Byggsektorn: De används för att snabbt och exakt skapa prototyper och byggnadsdelar. 
  • Metallbearbetning och skylttillverkning: Idealiskt för att noggrant skära och forma metalliska material för skyltar och komponenter. 
  • Fordonsindustrin: Används för att producera fordonsdelar med hög precision. 

Fiberlasermaskiner 

Här på Saluco är vi stolta över att erbjuda en omfattande portfölj av fiberlasermaskiner, anpassade för en rad olika industriella tillämpningar. Vår produktlinje inkluderar: 

Dessa modeller representerar en kombination av precision, effektivitet och anpassningsförmåga, lämpliga för en rad olika industriella applikationer. Vi erbjuder också användarvänliga gränssnitt och omfattande support för att säkerställa att ni får ut det mesta av er investering. 

Kontakta oss idag på Saluco för att diskutera era specifika behov och få en skräddarsydd rekommendation samt en detaljerad offert för era laserskärningsbehov. Vår expertis och erfarenhet inom fiberlaserteknik garanterar att vi kan erbjuda den bästa lösningen för er verksamhet. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.